Tips att koppla LED slingor, LED strips och LED tejp

En fråga som ofta ställs oss är hur gör man att koppla LED slingor, LED strips eller LED tejp till den önskade storleken. En viktig varning angående din säkerhet: Du bör aldrig klippa av ett LED-band som är kopplad till elnätet. Aldrig någonsin.

Under 5-meters längd

Alla våra LED slingor säljs i 5-meters rullar. Om den önskade storleken är under 5 meter, är lösningen ganska simpel: Alla LED slingor kan klippas av med sax vid utmärkta områden på LED-bandet.

Trots detta kan det ofta vara så att du vill koppla resten till antingen samma slinga (T.ex. via en kabel eller förlängning) eller till ett annat eluttag via en drivdon. För att ansluta till samma band har vi några tillbehör som kan vara till hjälp. De bör dock nämnas att dessa tillbehör fungerar bäst med band utan silikon (IP20, eller inomhus). Band med silikon (IP44,IP65 or IP68) är svårare att hantera på grund av det förbättrade skyddet. Ett annat alternativ är att löda LED slingan. Detta är mycket mera tillförlitligt och rekommenderas vanligtvis. Vi erbjuder detta som en tilläggstjänst. (se lådan).

Koppla LED slingor från 5-meter upp till 10-meters längd

Denna längd kan uppnås genom att fästa samman 2 LED slingor, bl.a. genom att löda dem samman eller använda en clip och klick adapter adapter. Det finns dock ett problem som har med fysiken bakom detta att göra: Ju lägre spänningen är, desto högre är motståndet och ju längre bandet är, desto större kommer skillnaden att vara mellan första och sista LED i lumen. Med ett 14.4 band kan du se en skillnad mellan det första och det sista LED-elementet. För läsare som är mera intresserade finns en faktaruta nedan där du kan se hur detta kan lösas. Det finns två tillvägagångssätt. Ett av dem är att använda band med högre spänning och det andra är att montera remsorna parallellt.

Koppla LED slingor: 24V

Eftersom 24V slingan har en högre spänning är spänningsförlust mindre och därmed ljus skillnaden mellan början och slutet osynlig. Dessa band är dock lite dyrare (se våra Profiline band) och behöver även 24V drivdon.

Inmatning i mitten

Ett annat alternativ är att montera två LED slingor parallellt med en splitter. Så om du måste täcka 10m kan du mata in bandet i mitten med en splitter. Detta fungera lika bra för enkelfärgad LED slingor som det fungerar för RGB och RGBW slingor. Relevanta splitters kan du hitta här och en skiss visas bredvid.

Över 10m under 20m längd

I detta fall är det endast genomförbart att kombinera metoderna ovanför: användning av 24V band och att mata in dem i mitten. Detta kommer tillåta att LED slingan lyser lika bra och det är ju det vi vill, eller hur?

Över 20m längd

I detta fall måste du gå upp till 220V. Våra Novaline produkter kommer med 50 och 100-meters rullar, beroende på LED chipstyrkan och kan även klippas och slutas vid utmärkta klippområden. Kom ihåg att du aldrig får klippa av ett LED-band som är kopplad till elnätet. Aldrig någonsin.

    • FAKTARUTA:
      Varje metall har en resistans. Eftersom vi har ett LED-band gjort av tunt koppar som sträcker sig över 10m, har resistansen en inverkan på den tillgängliga spänningen. Fast det är 12V vid början av bandet kan det vara 10.5 vid slutet. Ju mindre spänning, desto mindre lumen.
Kommentera
Tar del av vårt nyhetsbrev
Få 50kr rabatt
Fina erbjudanden, inspiration och lösningar inom LED via e-post.? Bara skriva upp dig och du få 50kr rabatt på din nästa inköp.
Post your comment

LEDwarehouse